Вибір правильного обладнання та інгредієнтів для приготування їжі є важливою складовою успішного кулінарного процесу
Великий вибір товарів зазвичай радує покупців. Проте ми розуміємо й розгубленість деяких людей: хочеться вибрати найкраще приладдя дляприготування страв, але немає уявлення, які саме вироби будуть витривалими, зручними у використанні та безпечними для здоров’я. Ця стаття, підготована фахівцями нашого інтернет-магазину «ТехноБро», містить багато запитань, які варто поставити собі перед купівлею. Вони є підказками, що полегшать вам процес пошуку найліпшого кухонного начиння.
1. З якою метою я купую посуд для приготування страв?
Від відповіді напряму залежить те, на яких матеріалах, різновидах та дизайнах слід зупинити вибір:
• Щоб робити запечені овочі, м’ясо та рибу, підходять гусятниці та деко з чавуну, кераміки та вогнетривкого скла.
• Для приготування випічки — металеві, керамічні та скляні форми, спеціально виготовлені під цей процес.
• Щоб варити перші страви та гарніри, обирайте каструлі та ковші — зі сталі, що не іржавіє, емальовані та з вогнетривкого скла. До речі, останній варіант підходить для використання на більшості плит, а також у духовці та мікрохвильовій пічці.
• Аби смажити та тушкувати продукти — пательні: вок — з високими краями та вузьким дном; млинцева — з пласким дном та низькими боковинами; сковороди-гриль — з ребристим дном. Можна знайти універсальну модель: в неї має бути пласке дно, не надто високі боковини, приблизно 3–4 см, та округла форма.
Додатково можна окремо придбати кришки. Це особливо актуально, якщо розмір посуду для приготування є різним, або коли у вас поки одна кришка на декілька ємностей, а треба готувати декілька страв одночасно.
2. За які ручки мені буде зручніше братися?
Все більше виробників сьогодні пропонують вироби з ручками з силіконовими накладками для захисту користувачів. Для взаємодії з металевими елементами знадобляться спеціальні прихапки. Існує ще один, дуже зручний варіант, — посуд зі знімними ручками. Завдяки такій особливості конструкції виріб можна ставити у духовку.
3. Які параметри посуду мені підходять?
Переконайтеся, що для кухонної обновки вистачить місця в мікрохвильовці, посудомийній машині, шафці або в іншому просторі, призначеному для зберігання посуду. Зважати треба ще й на те, на яку кількість осіб найчастіше плануєте готувати. Наприклад, на велику родину оптимальний варіант каструлі — 5 або 7 л. Для двох осіб буде достатньо літрового виробу на одне споживання їжі.
4. Який колір посуду буде найкращим?
Найважливішим фактором є матеріал, проте, якщо є можливість вибирати відтінок, можна підібрати його відповідно до кольорової гами вашої кухні. Універсальними будуть предмети, виконані однотонними, без візерунків.
5. Скільки одиниць посуду для приготування їжі знадобиться?
Для зручності процесу створення страв треба подбати про наявність мінімум 3 каструль та 2 сковорід. Достатньо одної гусятниці, а форм для випічки — багато, якщо полюбляєте створювати торти, пироги та тістечка різних варіацій та діаметрів.
6. З чого має бути каструля або сковорідка для приготування на плиті?
Якщо для приготування їжі на газовій плиті підходить посуд зі сталі, витривалої перед іржею, алюмінію, скла тощо, то для індукційної, котра розігріває безпосередньо посудину, потрібні спеціальні залізовмісні вироби:
• Чавунні.
• Сталеві.
• Мідні та алюмінієві — зі сталевим дном.
Дно ємності для індукційної плити має бути пласким та рівним, щоб виріб прогрівався рівномірно.
7. Як довго я хочу користуватися посудом?
Плануєте використовувати майбутню обновку принаймні декілька десятиліть? Тоді варто виділити достатній бюджет та не надто захоплюватися низькими цінами. Найнижча вартість, у найліпшому разі, свідчить про невитривалу конструкцію, а у найгіршому — про наявність у виробі шкідливих домішок. Надавайте перевагу посуду перевірених виробників, цікавтеся складом та сертифікатами якості.
8. Який ніж мені потрібен?
На кухні під рукою обов’язково має бути універсальний ніж, кухарський та овочевий. Додатково можна замовити тесак, яким зручно різати м’ясо та подрібнювати часник. Також ви подякуєте собі за придбання хлібного ножа, адже, окрім цільового призначення, він має декілька переваг: нарізає помідори та тендітні тістечка, не пошкоджуючи їх, допомагає у створенні нарізок з приготованого м’яса.
9. Скільки обробних дощок має бути на кухні?
Для домашньої кухні треба купити хоча б чотири дошки — для таких продуктів, як:
1. Сирі м’ясо та птиця.
2. Риба.
3. Готові компоненти.
4. Хліб.
Користуючись окремою дошкою для певного різновиду інгредієнтів, ви уникаєте не лише змішування смаків і ароматів, а й небезпеки, яка може бути присутньою на сирих продуктах і загрожувати здоров’ю при нарізанні на тій самій дошці готової їжі.
Мінімальний розмір атрибута — 25х40 см, це оптимально зручний варіант, при роботі з яким ваші рухи не скуті. Для хліба дошка має бути параметрів, як батон, для м’яса — не менше за 40х20 см, а якщо його треба рубати з кістками, товщина має бути 20 мм. Для розкачування знадобиться великий виріб, як увесь стіл, а для нарізання сиру — найменший.
Краще зупинити вибір на моделях, зроблених з міцних та витривалих різновидів сировини: скла та штучного каменю. Дерев’яна продукція є дуже популярною та екологічною, проте треба зважати на те, що від матеріалу можуть відрізатися часточки, а у подряпинах застрягають дрібні шматочки їжі. Якщо ви є поціновувачем дерев’яних обробних дошок, будьте готові міняти свої кожні 3 роки.
10. Які атрибути зроблять процес приготування страв зручнішим?
Вам знадобиться допоміжне приладдя для процесу термічної обробки їжі — лопатка для перевертання, ложка з довгою ручкою для помішування. Зверніть увагу, що для використання сумісно з каструлями та сковорідками з антипригарним покриттям ці предмети мають бути виготовлені з щільного силікону або дерева. Сподіваємося, тепер вам вдасться підібрати ідеальний посуд та аксесуари, які будуть робити вдалими кожен гастрономічний експеримент.
На українському ринку є кілька виробників посуду, які вже давно заслужили довіру споживачів своєю якістю та надійністю. Серед них виділяються наступні бренди:
BERGHOFF, BERGNER, KELA, KitchenAid, MasterPro, miFamilia, Polaris, TVS